General info

Welke menu: 
curacao
Teaser: 

Bonaire is een prachtig eiland in de Caribbean en is, net als Sint Eustatius en Saba, sinds 10 oktober 2010 als ‘bijzonder gemeente’ onderdeel van het Nederlands staatsbestel. Bonaire ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk en de oudste nederzetting is het plaatsje Rincon. Op het eiland wonen ongeveer 16.000 mensen van verschillende nationaliteiten. De meeste inwoners hebben een Antilliaanse, Zuid-Amerikaanse of Nederlandse achtergrond.

Bonaire

Bonaire is een prachtig eiland in de Caribbean en is, net als Sint Eustatius en Saba, sinds 10 oktober 2010 als ‘bijzonder gemeente’ onderdeel van het Nederlands staatsbestel. Bonaire ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk en de oudste nederzetting is het plaatsje Rincon. Op het eiland wonen ongeveer 16.000 mensen van verschillende nationaliteiten. De meeste inwoners hebben een Antilliaanse, Zuid-Amerikaanse of Nederlandse achtergrond.

De taal die het meeste gesproken wordt is het Papiaments, maar het Nederlands is de officiële taal op Bonaire. Daarnaast hoor je ook veel Spaans en Engels. Het eiland kenmerkt zich door vriendelijke mensen en een rustige ‘laidback’ sfeer. Lokale cultuur en gewoonten spelen een belangrijke rol bij de Bonairianen.

Bonaire staat bekend als een van de meest aantrekkelijke duikbestemmingen ter wereld en heeft voor haar kust adembenemende koraalriffen met vele vissoorten, schildpadden en dolfijnen. Maar ook boven water is de natuur fantastisch. Rotsen, cactussen, inheemse bomen en planten, strandjes, de kleuren van de zee, de flamingo’s.

Politieke status

Tot 10 oktober 2010 maakte Bonaire deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden binnen het toenmalige land de Nederlandse Antillen. Op 10 oktober 2010 is er echter een nieuw tijdperk aangebroken voor Bonaire. De Nederlandse Antillen zijn toen ontmanteld en Bonaire ging sindsdien verder als openbaar lichaam , een 'bijzondere gemeente', van Nederland. Deze verandering brengt nieuwe kansen en mogelijkheden mee voor het Caribische eiland Bonaire.

Het eiland kent 2 bestuurslagen, het rijksbestuur als centraal gezag en het eilandsbestuur (bestuurscollege) als lokaal bestuur. De bevolking wordt vertegenwoordigd door de gekozen eilandsraad (vergelijkbaar met de gemeenteraad in een gemeente) en bestuurd door een bestuurscollege bestaande uit de gezaghebber (in een gemeente: burgemeester) en eilandgedeputeerden (in een gemeente: wethouders).

De nieuwe Rijksdienst Caribisch Nederland is verantwoordelijk voor justitie, onderwijs, volksgezondheid en immigratie.

Economie

Toerisme is verrweg de grootste economische peiler van het eiland. Maar liefst 80% van de Bonairiaanse economie drijft op het toerisme. Jaarlijks bezoeken ruim 60.000 vlieg-toeristen en 260.000 cruise-toeristen Bonaire. Het zijn voornamelijk Europese Nederlanders, Amerikanen, Canadezen en Venezolanen die het Caribische eiland weten te vinden. De meeste bezoekers van Bonaire zijn derhalve duik- en natuurtoeristen.

Andere sectoren van belang voor de economie van Bonaire zijn:
• de publieke sector
• zoutindustrie
• olieopslag
• dienstverlening

Toekomst Economie Bonaire

Bonaire kiest voor duurzame economische groei, gefundeerd op de eigen unieke kwaliteiten met aandacht voor diversificatie, kwaliteitsverhoging, (lokaal) ondernemerschap en een duidelijke profilering als ‘Sustainable Island’.
Diversificatie van de economie is het sleutelwoord voor de toekomst. Het toerisme zal de kurk blijven, waar het eiland op drijft en zal daarom ten eerste moeten worden ingezet op een ontwikkeling en versterking van het toeristisch product. Dit zal vooral kansen met zich mee brengen op het gebied van detailhandel en vrijetijdsbesteding.
Naast markt- en product verbreding in de toeristische sector liggen er vooral kansen voor activiteiten op het gebied van offshore banking, kennisontwikkeling, logistiek en zorg. Andere sectoren die kunnen bijdragen aan de vereiste diversificatie van de economie en tegelijkertijd aan het streven naar duurzaamheid zijn bijvoorbeeld de land-, tuinbouw, visserij en ambachtelijke kleinschalige dienstverlening.

Groeisectoren:

• (Gespecialiseerde) detailhandel
• Vrijetijdsbesteding
• Groene (duurzame) sector
• Zorg en welzijn

Enkele kerngegevens van Bonaire

Aantal inwoners

16.541 (2012)

Aangrenzende zeeën

Caribische Zee

Afstand

9000 km (tot Nederland)

Arbeidsparticipatie

71,8% (mannen)(2010), 61,2% (vrouwen) (2010)

Netto-arbeidsparticipatie

66,6% (2010)

Werkloosheidspercentage

6,6 % (2010)

Bevolkingsdichtheid

53,5 km2

Elektriciteit

127 Volt/50 hertz

Grootte

281 km2 (lengte: 40 km, breedte: 8 km)

Hoofdstad

Kralendijk

Landcode

BQ

Levensverwachting

Mannen; 71 jaar, vrouwen; 76 jaar

Ligging

Bonaire ligt tussen 12°2' en 12°19' noorderbreedte en tussen 68°11' en 69°25' westerlengtevoor de kust van Venezuela in het zuidelijkCaribisch gebied 

Munteenheid

dollar

Oppervlakte

281 km2

Officiële landstaal

Papiaments (Papiamentu) en Nederlands

Waarom vestigen/ondernemen op Bonaire

Bonaire kan worden beschreven als een ruwe diamant, maar die met de juiste tools tot een waar kroonjuweel kan worden geslepen. Realiteit is dat Bonaire nog in de kinderschoenen staat op verschillende economische vlakken. Dit heeft vele voordelen.
Je kunt Bonaire vergelijken met een blanco kunstdoek die nog volledig naar wens getekend en geschilderd kan worden. Elk schilderij komt voort uit 2 basiselementen die met inspiratie en visie tot een waar kunstwerk gevormd wordt. Dit geldt in dit geval ook voor Bonaire. De overheid heeft een visie en de inspiratie om Bonaire te ontwikkelen tot een welvarend eiland.

De basiselementen om dit te bereiken zijn tevens gelegd:
• Goede infrastructurele basis
• Stabiele politieke en sociale omgeving
• Bevolkingsgroei en verwachte welvaartsgroei
• Meertaligheid van de bevolking
• Publieke investeringsagenda
• Goed Onderwijs en goede Gezondheidszorg
• Uitvalsbasis (hub) naar Zuid Amerika/buureilanden
• Ruimte voor ondernemen/groei
• Liberalisering; geen moratoria
• Beschikbaarheid van ondernemerskrediet BMKB en microfinancieringstraject

Gunstig investeringsklimaat

Naast de genoemde kansen die aanwezig zijn met betrekking tot ondernemen heeft de overheid het ook fiscaal gunstig gemaakt om je onderneming op Bonaire te vestigen.

Hieronder een korte opsomming van de fiscale voordelen:
• Flat rate inkomensbelasting 30.4% tot jaarlijks inkomen van $250.000
• Geen winstbelasting
• Onroerende zaken Belasting (OZB) 0.8% van de vrije marktwaarde/0.4% voor hotels en appartementen
• Algemene Bestedings Belasting (ABB/BTW) 6-8%
• Dividendbelasting 5%

Ondernemer op Bonaire aan ‘t woord

Theo Bougie interview

Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire

Ondernemers op Bonaire kunnen dankzij de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire, rekenen op adequate informatie, advies en ondersteuning bij de uitvoering van hun onderneming.
De belangrijkste taken van de Kamer van Koophandel en Nijverheid op Bonaire zijn; de wetsuitvoering (Handelsregisterwet en Vestigingswet Bedrijven), voorlichting & advies, stimulatie & waarborging van een positief investeringsklimaat, stimulatie van het ondernemingsschap en het adviseren (gevraagd & ongevraagd) van de overheid.
Sinds augustus 2012 werken er twee bedrijfsconsulenten bij de Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire. Zij moeten het ondernemerschap op Bonaire gaan stimuleren. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor het leveren van advies- en bijstandsdiensten aan ondernemers die op Bonaire willen vestigen of reeds zijn gevestigd.

Borgstelling MKB Krediet (BMKB)

Iedereen die wil gaan ondernemen op Bonaire kan ook gebruik maken van de borgstellingsregeling. Je kunt van deze regeling gebruik maken als je geld bij een bank wilt lenen, maar je de bank weinig zekerheden kunt bieden. Doordat de overheid tot één miljoen euro garant staat, is de bank eerder geneigd om het geld te lenen. Verschillende lokale banken participeren in deze regeling.

Contact

Kamer van Koophandel en Nijverheid Bonaire
Kaya Grandi 67
Kralendijk, Bonaire C.N.
+599 717-5595
info@kvkbonaire.com
www.bonairechamber.com

Andere handige links:

Rijksdienst Caribisch Nederland

www.rijksdienstcn.com

Belastingdienst Caribisch Nederlands

www.belastingdienst-cn.nl

Openbaar Lichaam Bonaire

www.bonairegov.an

Notarissen op Bonaire:

Mr. Aniek Schouten: info@bonairenotaris.com
Mr. Kenneth Arends: info@notarisarends.com