Er zijn maar weinig bedrijven die niet te maken krijgen met het vraagstuk van financiering van de onderneming. Vaak komt dit in het beginstadium van het opstarten van de onderneming voor. Maar ook wanneer er uitbreidingsplannen zijn krijg je vaak te maken met het vraagstuk: “hoe ga ik dit allemaal betalen?”

Verschillende soorten financiering

Er zijn vele mogelijkheden om financiering te verkrijgen; via de bank, via familie / vrienden, via microfinanciering (bijvoorbeeld Qredits), via kredietunies, via crowdfunding-platforms etc. Allemaal mogelijkheden die op uw geval van toepassing kunnen zijn, de een meer passend dan de ander. Maar voor alle opties geldt: u dient een goed onderbouwd plan te hebben (ondernemersplan of business-plan genaamd). Voor elk plan zijn er gratis modellen / templates beschikbaar, eenvoudig te downloaden vanaf het internet. Download hier u een voorbeeld van een businessplan-model voor uw (startende) onderneming.

Per financieringsvorm vindt u hieronder een korte omschrijving:

Via bank

Van oudsher zijn banken de plaats voor het verkrijgen van zakelijk krediet. In bijna alle gevallen wil de bank een goed doordacht businessplan ontvangen waarin precies staat aangegeven wat het plan is, waar de inkomsten vandaar gaan komen, wat de uitgaven gaan worden etc. Door de (strenge) wetgeving en toezicht op banken wordt er van de ondernemer gevraagd om een aantal documenten in te vullen. Banken berekenen een rente op de lening. Deze rente kan per bank verschillen, dus het kan lonen om bij verschillende banken navraag te doen. Het bedrag dat geleend kan worden is in principe onbeperkt, maar zal sterk afhangen van het plan en de garantie die de bank krijgt. Vaak wordt er een onderpand gevraagd voor de lening (bijvoorbeeld een hypotheek, eigen inbreng etc).

Via Qredits

Qredits is een stichting die Microfinanciering verzorgt tot een maximum van 50.000 USD per aanvraag. Qredits werkt in veel gevallen hetzelfde als een bank: ook hier worden zekerheden gevraagd voor de terugbetaling van de rekening (zoals een goed opgebouwd businessplan, eventueel een eigen inbreng etc). Ook bij Qredits dien je verschillende formulieren en formaliteiten in te vullen en aan te voldoen. Wanneer je bij Qredits een lening krijgt, wordt er tevens een coach aangesteld die gezamenlijk naar je business gaat kijken en je blijft volgen als ondernemer.

Via Crowdfunding

Een manier om aan financiering te komen is via crowdfunding. Doorgaans krijg je via een platform (zoals www.kickstarter.com) de mogelijkheid om een idee te “pitchen” aan het grote publiek. Dit publiek kan dan voor een bescheiden bedrag investeren in het idee van de ondernemer. Als deze zelfde ondernemer het vooraf besproken bedrag aan investeringen binnenhaalt dan heeft hij recht op het geld dat is ingezameld. Voldoet hij niet aan de grens van het afgesproken bedrag dan krijgt de ondernemer niets en gaat het geld terug naar de investeerders. Meer informatie over verschillende platformen die crowdfunding aanbieden vindt u hier.

Veelgestelde vragen over het financiering van een bedrijf

  • Wat kost het om te ondernemen?

    Een zeer gebruikelijke vraag die we bij de KvK vaker te horen krijgen. Maar ook een bijna onmogelijke vraag om te beantwoorden zonder specifiek te weten wat voor een bedrijf u op het oog heeft. Want het verschilt van bedrijf tot bedrijf hoeveel geld u nodig heeft om te starten. Bent u een consultant in de marketing en communicatie dan bent u vaak al aardig op weg met een laptop en een website. Gaat u echter beginnen met een supermarkt dan heeft u inventaris nodig, voorraden etc. Deze laatste onderneming zal dus veel meer financiering vereisen dan het eerste voorbeeld. Laat u goed informeren over wat u nodig heeft om te starten zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

  • Welke banken zijn er op Bonaire?

    Er zijn meerdere banken op Bonaire actief die u als zakelijke klant kunnen helpen. Bijna alle banken op het eiland zijn filialen van een bank op Curaçao (Girobank, RBC, Orco-bank en Banco di Cariben). Alleen de MCB-bank heeft een eigen bank op het eiland. Zij zijn wel onderdeel van een groter geheel van banken op de verschillende eilanden. Welke bank bij u past is moeilijk aan te geven; wij adviseren u om een gesprek aan te gaan met verschillende banken om te zien wat zij voor u kunnen doen. Zo kunt u een betere keuze maken naar welke bank uw voorkeur uitgaat.

  • Is Qredits op Bonaire verbonden met Qredits in Nederland?

    Qredits in Nederland is al sinds 2008 aan de weg aan het timmeren en met succes. Ze hebben in Nederland inmiddels een behoorlijk aandeel in het verstrekken van microkredieten. De vraag vanuit Bonaire is in 2015 gekomen om ook hier deze service aan te gaan bieden. Dit is ook daadwerkelijk gebeurd en sinds dat jaar worden er kredieten vanuit het eiland verstrekt. De intake en begeleiding gebeurt vanaf het eiland zelf, de beoordeling en verstrekking van het krediet gebeurt vanuit het hoofdkantoor in Nederland. Zo krijg je de kracht van beide organisaties gebundeld op Bonaire. Voor meer informatie over de service die Qredits verleend, kom even langs bij de KvK.

Neem direct contact met ons op