De infrastructuur op Bonaire is te verdelen in drie verschillende elementen: wegennet, haven en vliegveld.

Wegennet

Het wegennet is een combinatie tussen verharde en onverharde wegen over het eiland. Vooral het middengedeelte (Kralendijk) en richting het noorden (Rincon) zijn voorzien van verharde wegen.

Vliegveld

Het vliegveld van Bonaire is een internationaal vliegveld, genaamd Flamingo International Airport. Naast vliegtuigmaatschappijen die in de regio vliegen (voorbeelden zijn Divi Divi Air en Insel Air, beide met thuisbasis Curaçao), vliegen er ook een aantal grotere maatschappijen vanuit Nederland en vanuit de Verenigde Staten van Amerika. Vanuit NL komen KLM (dagelijkse vlucht) en TUI (4 keer per week) met een combinatievlucht (Aruba of Curaçao) naar Bonaire, vanuit de VS komen Delta Airlines (vanuit Atlanta) en United Airlines (vanuit Houston en Newark) tenminste een keer per week naar Bonaire. Het vliegveld kent een landingsbaan van 3 KM die lang genoeg is om alle typen vliegtuigen te kunnen ontvangen. Naast bovengenoemde begint er in de winter van 2017 ook een Canadese maatschappij met een wekelijkse vlucht op het eiland, genaamd Sunwing. Zij zullen op zaterdagen vanuit Toronto vliegen met een rechtstreekse vlucht en terug. Daarnaast zijn er continu gesprekken over nieuwe vluchten met nieuwe / bestaande airlines.
Volgens cijfers van het CBS gaan er zo’n 136.000 passagiers via het vliegveld in 2016

Zeehaven

De haven van Bonaire kent twee pieren en is diep genoeg voor de grootste schepen. De pieren worden gebruikt voor zowel goederen als passagiers. Gedurende het hoogseizoen (november t/m maart) meren er veel cruiseboten aan. In 2017 kwamen in totaal 217.000 passagiers aan op Bonaire. De verwachting is dat dit aantal zal oplopen in de toekomst.
Goederen komen via een zogenaamd Roll-on Roll-off systeem; containers worden in Curaçao op een onderlegger gezet en worden op Bonaire meteen met een vrachtwagen van de boot gereden. Dit is nodig omdat Bonaire niet beschikt over een grote kraan die de containers direct van de boot kan halen. Vandaar dat alle vracht via Curaçao dient te gaan. Dit is een kostenverhogende factor waar ondernemers rekening mee moeten houden. Er zijn gesprekken om een kraan aan te schaffen zodat het wel mogelijk is om grotere schepen op het eiland te krijgen. Dit is echter vooralsnog toekomstmuziek.

Ondernemen op Bonaire

Neem direct contact met ons op