Een van de vragen die u dient te stellen is de keuze voor de rechtsvorm van uw bedrijf. Wordt het een Besloten Vennootschap (BV), een eenmanszaak (EZ) of een maatschap? Of wordt het een stichting of vereniging? Al deze vormen vallen onder de verschillende rechtsvormen die Bonaire kent. En bij alle rechtsvormen zijn voor- en nadelen verbonden, afhankelijk van de situatie. Zo zijn er verschillen in soort (rechtspersonen en niet-rechtspersonen), verschillen in oprichtingskosten, wel of geen notaris inschakelen enz. De belangrijkste verschillen tussen de meest populaire rechtsvormen treft u in de volgende schema’s aan. Traject voor het opzetten van:

Meer informatie

Het is verstandig om vooraf goed te informeren naar de voor- en nadelen. Dit kan bij de KvK in een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs.

Vanuit thuis kunt u natuurlijk ook al het nodige doen. Zo kunt u voor uzelf al bepalen welke rechtsvorm u het meest bij uw toekomstige bedrijf vindt passen.

Veelgestelde vragen over rechtspersonen

  • Ik wil een BV oprichten; moet ik verplicht naar een notaris?

    Ja, een BV is een rechtspersoon en die worden opgericht bij en door een notaris op Bonaire. Dit is een wettelijk vereiste waar niet van afgeweken kan en mag worden. Het is ook niet mogelijk om een notaris in te schakelen die niet op Bonaire gevestigd is. Op Bonaire heeft u twee notarissen waaruit u kan kiezen. Lees meer over de oprichting van een BV in de speciaal geschreven Whitepaper over de BV.

  • Ik wil mijn eenmanszaak (EZ) omzetten naar een BV/NV; kan dat?

    Ja, dat is mogelijk. Voor de omzetting naar een rechtspersoon (zowel BV als NV zijn rechtspersonen) dient u bij een notaris te zijn. Deze kan voor u de oprichting doen van een BV / NV. U dient hierbij aan te geven dat het om een omzetting gaat van een bestaande onderneming (in dit geval een EZ). U behoudt hetzelfde KvK-nummer dat voor de EZ geldt. De gegevens van de EZ worden overschreven met de gegevens van de BV / NV. U dient er wel rekening mee te houden dat de vergunningen etc. die op naam van de EZ staan worden omgezet naar de nieuwe BV / NV.

  • Kan ik meerdere rechtsvormen op mijn naam hebben?

    Ja, u kunt als persoon meerdere BV’s, NV’s en stichtingen op uw naam hebben staan. De enige uitzondering betreft het aantal eenmanszaken op naam van 1 persoon. Het is niet toegestaan om meer dan 1 eenmanszaak op uw naam te hebben.

Neem direct contact met ons op