Bonaire kent veel bedrijvigheid en elk jaar groeit het aantal actieve bedrijven en instellingen met enkele honderden. Door gunstige fiscale elementen (0% winstbelasting) trekt het veel bedrijven aan die vanuit Bonaire hun diensten verlenen.

Toerisme

De economie van Bonaire is met name gericht op toerisme. Veel bedrijven hebben direct of indirect te maken met de bezoekers van het eiland. De toeristische sector ziet voornamelijk op hotels en andere accommodaties voor de bezoekers, (kwalitatief hoogstaande) restaurants en (kleine) barretjes. Daarnaast is de markt van de excursies, rondreizen over het eiland en de evenementen op en onder het water enorm aan het groeien. Door de prachtige onderwaterwereld is het een feest voor duikers, snorkelaars en andere watersporters. Je ziet dan ook dat het aantal bedrijven dat zich richt op deze bezoekers groeiende is. Het eiland heeft niet voor niets de term: “divers paradise” als slogan in gebruik.

Naast de vele bezoekers die Bonaire aandoen (zowel stayovers als cruiseboot-toeristen) is een klein gedeelte van de economie gericht op zoutwinning. Het Internationale bedrijf Cargill heeft aan de zuidkant van het eiland grote zoutvlaktes waar het zout wordt gewonnen. Dit zout is voornamelijk voor industriële doeleinden bedoeld en wordt in grote schepen afgevoerd. Maar ook hier zie je lokale initiatieven, zoals bijvoorbeeld “de Saltman” die allerlei dingen met zout doet.

Dienstensector

Naast het toerisme is de dienstensector een andere, grote industrie. Ook hier geldt weer dat de duurzaamheid en schone industrie voorop staan. Geen grote fabrieken of enorme containerhavens, maar vooral MKB-bedrijven waarbij de kleine en micro-bedrijven de boventoon voeren. Veel van de bedrijven in de dienstensector hebben direct of indirect te maken met de toeristensector.

Landbouw

Als derde pijler heeft de overheid jaren geleden gekozen om ook landbouw te gaan ontplooien. Deze pijler kan in de toekomst naar een stabiele sector toe leiden, zeker als nieuwe technieken als Hidroponics zullen worden toegepast. Hierdoor kan er een groot gedeelte van de import van goederen zoals groenten en fruit, worden afgevangen. En dat heeft weer gunstige effecten op wederom de toerismesector.

Ondernemen op Bonaire

Neem direct contact op