Per 1 januari en 1 juli 2024 is er de verhoging van het wettelijk minimumloon. De Kamer van Koophandel Bonaire heeft een berekeningstool ontwikkeld om u inzicht te geven in de mogelijke gevolgen van deze veranderingen op de totale salariskosten binnen uw organisatie.

Deze berekeningstool is ontworpen om u te ondersteunen bij het analyseren en begrijpen van de impact van de wettelijke wijzigingen op uw organisatie. U kunt de tool eenvoudig downloaden. De gedownloade tool wordt geleverd met een gebruiksvriendelijke interface, maar ter verdere ondersteuning hebben wij een instructievideo gemaakt.

 1. Download de berekeningstool (Excel file)
 2. Bekijk onze instructievideo, die stap voor stap uitlegt hoe u de tool optimaal kunt gebruiken.

Wij begrijpen dat deze veranderingen complex kunnen zijn, maar met de juiste tools en informatie kunt u proactief inspelen op de nieuwe wetgeving en hoe u dit in uw bedrijfsproces kan verwerken.

Wij assisteren u graag met het toepassen van de wijzigingen van het wettelijk minimumloon. De Kamer van Koophandel is in goed contact met het Ministerie van BZK en SZW om de wetswijziging te evalueren.

*  U dient het bedrag afgerond in te vullen in de Excel

Veelgestelde vragen over het eigen bedrijf

 • Wat is het verschil tussen het uitoefenen van een hobby en een onderneming?

  Het kan zijn dat u af en toe iets doet waar u geld mee verdient; een auto repareren voor de buren, een tuinhekje maken of meehelpen bij het schilderen van een huis. In zo’n gevallen is het duidelijk dat het niet om een ondernemer gaat. De gebeurtenis is incidenteel en ook al staat er een vergoeding voor open, het blijft hobbymatig handelen. Anders wordt het als u meerder auto’s gaat repareren, tuinhekjes in bulk gaat maken of meerdere huizen per week gaat schilderen. Op dat moment gaat u langzaam maar zeker over naar het ondernemerschap en dient u zich dus ook in te schrijven als onderneming in het handelsregister.
  Tussen hobbymatig handelen en ondernemen zit een groot grijs gebied. Laat u voorlichten bij de KvK om precies te weten of u een ondernemer bent of niet.

 • Ik ga een bedrijf starten; moet ik verplicht een businessplan schrijven?

  Allereerst vinden wij het fantastisch dat u gaat ondernemen! Met betrekking tot een verplicht businessplan lopen de meningen uiteen. Er zijn genoeg ondernemers die zonder businessplan succesvol zijn met hun onderneming. Maar over het algemeen is het zeer aan te raden om een goed businessplan te schrijven. Hiermee zorgt u ervoor dat u goed nadenkt over alle facetten van het ondernemen, waaronder een gedegen marktonderzoek en financiële haalbaarheid van het plan. Er zijn genoeg ondernemers die te snel van start gaan en gaandeweg erachter komen dat ze bepaalde zaken over het hoofd hebben gezien. Aangezien 75% van alle ondernemingen wereldwijd binnen 5 jaar hun deuren moeten sluiten is het raadzaam om uw kansen te vergroten en goed na te denken over deze uiterst belangrijke elementen van uw toekomstige zaak. Vanuit de KvK is dan ook het advies; ja, altijd een businessplan schrijven!

 • Waar kan ik meer informatie vinden over het starten van een onderneming?

  De informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u hier. Wilt u toch een persoonlijk gesprek dan kan dat met 1 van onze adviseurs voor een afspraak kunt u mailen naar: Bis@kvkbonaire.com

 • Moet ik op Bonaire ingeschreven zijn om een bedrijf te openen?

  Nee, dat hoeft niet persé het geval te zijn. Een rechtspersoon wonend op het eiland met een sedula voldoet. Indien u namelijk een rechtspersoon (bijvoorbeeld BV of NV) opricht hoeft u geen ingezetene te zijn van Bonaire. Gaat u daarentegen voor de optie van de Eenmanszaak (EZ) dan dient u wel ingeschreven te zijn op het eiland. Lees meer over de verschillende rechtsvormen of komt u voor meer advies langs bij de KvK.

Neem direct contact op