Informatiepunt Milieu voor al uw informatie over de nieuwe wetgeving IAB BES
Het “Informatiepunt Milieu” is een samenwerking tussen het Openbaar Lichaam Bonaire, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Kamer van Koophandel Bonaire en is gevestigd in het gebouw van de KvK. Het Informatiepunt Milieu kijkt er naar uit om ondernemers te ondersteunen en te voorzien van informatie over de wetgeving IAB BES. Dit zal gebeuren doormiddel van het informatie loket, informatiesessies en een tool welk in voorbereiding is om direct inzicht te geven onder welk type branche uw organisatie valt en wat er dient te gebeuren om aan de nieuwe wet te voldoen.

De Wet VROM BES en IAB BES
Onze acties hebben directe gevolgen voor het milieu en onze leefomgeving. Het gebruik van landgrond tot het bepalen van bouwlocaties, en zelfs onze methoden voor afvalbeheer, afvalwaterbehandeling, geluidsproductie en omgang met schadelijke stoffen – elk aspect telt. Om onze omgeving te beschermen is de Wet VROM BES in het leven geroepen, met richtlijnen voor ruimtelijke ordening, bouw en milieubescherming. Deze wet legt niet alleen verantwoordelijkheden bij de overheid, maar ook bij de bewoners van de BES-eilanden.

Voor bedrijven gelden aparte milieuregels, vastgelegd in het Inrichtingen- en activiteitenbesluit BES (IAB BES). Op deze pagina ontdekt u wat dit besluit betekent voor uw bedrijf.

Maar waar valt uw bedrijf onder? Het besluit onderscheidt vier soorten bedrijven, ook wel ‘inrichtingen’ genoemd:

 1. Type 1: Bedrijven met algemene regels, zonder meldingsplicht.
 2. Type 2: Bedrijven met algemene regels, maar met meldingsplicht.
 3. Type 3 en 4: Bedrijven die een milieuvergunning nodig hebben.

Welk type inrichting uw bedrijf is, hangt af van de aard van de activiteiten en hun impact op het milieu.

Type 1 en 2 bedrijven hebben over het algemeen een beperkte milieu-impact, zoals kantoren, restaurants of garages. Type 3 en 4 bedrijven voeren daarentegen complexe of potentieel gevaarlijke activiteiten uit, zoals autodemontage bedrijven of olieterminals.

Maar wat zijn die algemene regels eigenlijk? Voor type 1 en 2 bedrijven gelden deze regels, die variëren van afvalbeheer en afvalwaterbehandeling tot brandpreventie en het opslaan van gevaarlijke stoffen. Daarnaast zijn er voorschriften voor geluidsproductie, emissiebeperking en energiebeheer.

Wil je meer weten over uw type bedrijf en wat de regels inhouden? Het loket Informatiepunt Milieu is beschikbaar voor vragen van individuele bedrijven. Verder worden alle informatie via de informatiekanalen van de Kamer van Koophandel Bonaire  bekend gemaakt.

Het Informatiepunt Milieu is gevestigd in de lobby van de Kamer van Koophandel Bonaire aan de Kaya Amsterdam 23 en is dagelijks geopend van 8:00 tot 12:00.  Voor uitgebreide informatie kunt u de website www.infomilcn.com raadplegen.

Veelgestelde vragen over het eigen bedrijf

 • Wat is het verschil tussen het uitoefenen van een hobby en een onderneming?

  Het kan zijn dat u af en toe iets doet waar u geld mee verdient; een auto repareren voor de buren, een tuinhekje maken of meehelpen bij het schilderen van een huis. In zo’n gevallen is het duidelijk dat het niet om een ondernemer gaat. De gebeurtenis is incidenteel en ook al staat er een vergoeding voor open, het blijft hobbymatig handelen. Anders wordt het als u meerder auto’s gaat repareren, tuinhekjes in bulk gaat maken of meerdere huizen per week gaat schilderen. Op dat moment gaat u langzaam maar zeker over naar het ondernemerschap en dient u zich dus ook in te schrijven als onderneming in het handelsregister.
  Tussen hobbymatig handelen en ondernemen zit een groot grijs gebied. Laat u voorlichten bij de KvK om precies te weten of u een ondernemer bent of niet.

 • Ik ga een bedrijf starten; moet ik verplicht een businessplan schrijven?

  Allereerst vinden wij het fantastisch dat u gaat ondernemen! Met betrekking tot een verplicht businessplan lopen de meningen uiteen. Er zijn genoeg ondernemers die zonder businessplan succesvol zijn met hun onderneming. Maar over het algemeen is het zeer aan te raden om een goed businessplan te schrijven. Hiermee zorgt u ervoor dat u goed nadenkt over alle facetten van het ondernemen, waaronder een gedegen marktonderzoek en financiële haalbaarheid van het plan. Er zijn genoeg ondernemers die te snel van start gaan en gaandeweg erachter komen dat ze bepaalde zaken over het hoofd hebben gezien. Aangezien 75% van alle ondernemingen wereldwijd binnen 5 jaar hun deuren moeten sluiten is het raadzaam om uw kansen te vergroten en goed na te denken over deze uiterst belangrijke elementen van uw toekomstige zaak. Vanuit de KvK is dan ook het advies; ja, altijd een businessplan schrijven!

 • Waar kan ik meer informatie vinden over het starten van een onderneming?

  De informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u hier. Wilt u toch een persoonlijk gesprek dan kan dat met 1 van onze adviseurs voor een afspraak kunt u mailen naar: Bis@kvkbonaire.com

 • Moet ik op Bonaire ingeschreven zijn om een bedrijf te openen?

  Nee, dat hoeft niet persé het geval te zijn. Een rechtspersoon wonend op het eiland met een sedula voldoet. Indien u namelijk een rechtspersoon (bijvoorbeeld BV of NV) opricht hoeft u geen ingezetene te zijn van Bonaire. Gaat u daarentegen voor de optie van de Eenmanszaak (EZ) dan dient u wel ingeschreven te zijn op het eiland. Lees meer over de verschillende rechtsvormen of komt u voor meer advies langs bij de KvK.

Neem direct contact op