Sinds 10 oktober 2017 is het Bedrijvenloket bij de KvK geopend. Bij dit loket kunt u als ondernemer terecht voor al uw vragen over zakelijke vergunningen. We hebben alle aanvraagformulieren die u nodig heeft, in meerdere talen. We helpen u graag bij het invullen van de formulieren en het adviseren over welke vergunning u nodig heeft!

Om op Bonaire als ondernemer actief te zijn dient u in het bezit te zijn van een of meer vergunningen. Deze vergunningen worden ofwel door de lokale overheid (OLB) of Rijksoverheid afgegeven. Voor ieder bedrijf is het verplicht om een vestigingsvergunning te hebben voordat de deuren voor publiek open mogen gaan. Daarnaast zijn er nog een aantal aanvullende vergunningen die nodig zijn, afhankelijk van de activiteiten die staan ingeschreven in het handelsregister. Vaak voorkomende vergunningen zijn: milieuvergunning, Drank- en HORECAvergunning, restaurantvergunning, ventvergunning.

Vestigingsvergunning

Gebaseerd op de Wet vestiging bedrijven BES (klik hier voor huidige wetgeving). Alle bedrijven die zaken doen op Bonaire dienen in het bezit te zijn van een vestigingsvergunning. Er zijn in het totaal 3 eisen waaraan u dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning:

 1. U dient voldoende kennis te hebben van de activiteiten die u gaat ontplooien;
 2. U dient voldoende kapitaal te hebben voor de activiteiten die u gaat ontplooien;
 3. U dient niet in strijd te handelen met het algemeen belang.

Dit zijn vrij subjectieve eisen die de wet hieraan stelt en die in de praktijk zelden tot problemen leiden. De activiteiten waarover gesproken wordt, zijn de activiteiten die in het handelsregister worden ingeschreven.

Overige vergunningen

Naast de vestigingsvergunning kan het zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft om uw bedrijf te openen. Dit is afhankelijk van de activiteiten die u in het handelsregister noteert. 

Veelgestelde vragen over vergunningen

 • Hoe weet ik welke vergunningen ik moet aanvragen als ondernemer?

  U heeft uw onderneming ingeschreven in het handelsregister. Een van de vragen die gesteld worden is: “welke activiteiten gaat u daadwerkelijk uitvoeren”. Deze vraag is belangrijk omdat dit de graadmeter is voor de vergunningen die u wel (of niet) hoeft aan te vragen.
  We zien bij het handelsregister vaak dat ondernemers “alles” willen doen, dat ze 50 activiteiten willen inschrijven (uiteenlopend van timmerman tot tuinman, van autoverhuurder tot restaurant / cafe-eigenaar). Dat is allemaal toegestaan, maar het kent wel een keerzijde: je moet namelijk voor heel veel van deze activiteiten een vergunning aanvragen als je dit in het handelsregister neerzet. En dat kan aardig wat geld, energie en tijd gaan kosten om dat te regelen.

 • Ik ga een activiteit toevoegen; moet ik dan ook een vergunning gaan aanvragen?

  Dat ligt er maar net aan welke activiteit het betreft. Indien u gaat adviseren op het gebied van online marketing dan zal hoogstwaarschijnlijk geen extra vergunning nodig zijn. Maar gaat u een café of restaurant openen, dan heeft u een drank- en horecavergunning nodig. Laat u dus goed informeren bij het Bedrijvenloket van de KvK alvorens u een activiteit gaat toevoegen.

Neem direct contact met ons op