De Kamer van Koophandel heeft van het Ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) opdracht gekregen om een ondernemerschapsprogramma te ontwikkelen dat startende ondernemers ondersteunt bij het ontwikkelen van hun onderneming om zo een levensvatbare onderneming te realiseren. Dit programma moet ervoor zorgen dat bij ondernemers beter bekend is welke hulp zij nodig hebben en welke “skills” zij moeten ontwikkelen om een levensvatbare onderneming te hebben. Er kan dan gratis hulp worden geboden op de gebieden financiering, kennis, vergunningen en belastingen. De “skills” kunnen verder worden ontwikkeld door gebruik te maken van vouchers voor trainingen, cursussen en coaching.

Een van de belangrijkste uitdagingen die geconstateerd worden door ondernemers is het huidige gebrek aan een samenhangend ondernemerschapsecosysteem die voorziet in de behoefte van alle aspecten van een startende onderneming. Het Centrum voor Ondernemerschap gaat zorgen dat er aandacht komt voor de belangrijkste aspecten tijdens de start van de onderneming. Een groot aantal organisaties heeft daarom toegezegd mee te werken aan een betere begeleiding van de ondernemers. Dit zijn o.a. de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Belastingdienst Caribisch Nederland, Immigratie en Naturalisatiedienst, Openbaar Lichaam Bonaire, Qredits, de notarissen en de Benelux Office for Intellectual Property.

Er is geen daadwerkelijk gestructureerd ondernemersnetwerk op Bonaire. Het centrum zal daarom een netwerk creëren waarin beginnende en succesvolle ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en verder kunnen helpen door middel van bijeenkomsten en evenementen. Het is de bedoeling om hiervan een gestructureerde aanpak te maken waarbij de succesvolle ondernemers ook een “mentor-rol” op zich kunnen nemen. Verder zal ondernemerschap gepromoot worden door succesvolle ondernemers in het zonnetje te zetten. Ondernemerschapsprijzen en waarderingen zijn hiervoor een mooi middel om deze bij een breder publiek bekend te maken.

Wilt u meer informatie over specifieke stappen of heeft u vragen over het opzetten van uw bedrijf? Neem dan contact op met de medewerkers van BIS, te bereiken via ondernemerschap@kvkbonaire.com.

Veelgestelde vragen over het eigen bedrijf

 • Wat is het verschil tussen het uitoefenen van een hobby en een onderneming?

  Het kan zijn dat u af en toe iets doet waar u geld mee verdient; een auto repareren voor de buren, een tuinhekje maken of meehelpen bij het schilderen van een huis. In zo’n gevallen is het duidelijk dat het niet om een ondernemer gaat. De gebeurtenis is incidenteel en ook al staat er een vergoeding voor open, het blijft hobbymatig handelen. Anders wordt het als u meerder auto’s gaat repareren, tuinhekjes in bulk gaat maken of meerdere huizen per week gaat schilderen. Op dat moment gaat u langzaam maar zeker over naar het ondernemerschap en dient u zich dus ook in te schrijven als onderneming in het handelsregister.
  Tussen hobbymatig handelen en ondernemen zit een groot grijs gebied. Laat u voorlichten bij de KvK om precies te weten of u een ondernemer bent of niet.

 • Ik ga een bedrijf starten; moet ik verplicht een businessplan schrijven?

  Allereerst vinden wij het fantastisch dat u gaat ondernemen! Met betrekking tot een verplicht businessplan lopen de meningen uiteen. Er zijn genoeg ondernemers die zonder businessplan succesvol zijn met hun onderneming. Maar over het algemeen is het zeer aan te raden om een goed businessplan te schrijven. Hiermee zorgt u ervoor dat u goed nadenkt over alle facetten van het ondernemen, waaronder een gedegen marktonderzoek en financiële haalbaarheid van het plan. Er zijn genoeg ondernemers die te snel van start gaan en gaandeweg erachter komen dat ze bepaalde zaken over het hoofd hebben gezien. Aangezien 75% van alle ondernemingen wereldwijd binnen 5 jaar hun deuren moeten sluiten is het raadzaam om uw kansen te vergroten en goed na te denken over deze uiterst belangrijke elementen van uw toekomstige zaak. Vanuit de KvK is dan ook het advies; ja, altijd een businessplan schrijven!

 • Waar kan ik meer informatie vinden over het starten van een onderneming?

  De informatie over de verschillende rechtsvormen vindt u hier. Wilt u toch een persoonlijk gesprek dan kan dat met 1 van onze adviseurs voor een afspraak kunt u mailen naar: Bis@kvkbonaire.com

 • Moet ik op Bonaire ingeschreven zijn om een bedrijf te openen?

  Nee, dat hoeft niet persé het geval te zijn. Een rechtspersoon wonend op het eiland met een sedula voldoet. Indien u namelijk een rechtspersoon (bijvoorbeeld BV of NV) opricht hoeft u geen ingezetene te zijn van Bonaire. Gaat u daarentegen voor de optie van de Eenmanszaak (EZ) dan dient u wel ingeschreven te zijn op het eiland. Lees meer over de verschillende rechtsvormen of komt u voor meer advies langs bij de KvK.

Neem direct contact op