Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland, ook wel “Openbaar Lichaam” genoemd. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela, en behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. 

Bonaire heeft een aantal zeehavens, waarvan die van Kralendijk de belangrijkste is. In de tweede helft van de twintigste eeuw werden de twee aanlegpieren in de haven van Kralendijk vernieuwd, waardoor naast vracht- en containerschepen ook grote cruiseschepen eenvoudig kunnen afmeren. De zuidpier is recentelijk gerenoveerd. De overige havens behoren tot de bedrijven BOPEC, WEB/CUROIL, Oil Trading Bonaire (OTB) en Cargill. Daarnaast beschikt Bonaire over een internationaal vliegveld met de naam Flamingo Airport. Curaçao, Aruba, Amsterdam, New York, Miami, Atlanta en Houston zijn de belangrijkste bestemmingen die rechtstreeks te bereiken zijn vanaf Bonaire.

Bonaire heeft 25.133 inwoners volgens de telling van 2024. In 2001 had 86% van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 52% op het eiland zelf geboren. Naast veel mensen van de andere eilanden Curaçao en Aruba, uit Nederland en de buurlanden Venezuela en Colombia wonen er veel mensen uit de Dominicaanse Republiek. De officiële taal is het Nederlands. Papiaments en Engels worden tevens erkend als officiële taal in het rechts- en bestuurlijk verkeer, onderwijs, sociaal-economisch leven en de rechtspraak. Van de bevolking spreekt 64% thuis Papiaments. 

De belangrijkste economische sectoren zijn toerisme, landbouw(waaronder de zoutwinning) en de dienstensectorBonaire is bekend om een van ’s werelds mooiste onderwater natuurreservaten en is daarmee zeer geliefd bij sportduikers. Op Bonaire is daarnaast de restaurant en hotelsector een belangrijke sector. De noordkant van het eiland is ingericht als nationaal park “Washington Slagbaai” en de zuidkant van het eiland is ingericht als natuurlijke zoutwinning. In 2023 deden 171.000 bezoekers per vliegtuig het eiland aan. Het aantal bezoekers dat met een cruise kwam bedroeg 56.600 in 2021. De landbouw vindt verder plaats op het LVV-terrein. Een terrein dat wordt beheert door de lokale overheid. De overheid, de bouw en de zorg zijn verder belangrijke werkgevers op het eiland Bron: CBS

Ondernemen op Bonaire biedt voldoende kansen en uitdagingen voor nieuwe ondernemers. In de diverse sectoren is er behoefte aan vernieuwende ideeën en doen zich kansen voor, zowel op grotere schaal als in nichemarkten. Duurzaamheid is een woord dat onlosmakelijk verbonden is met Bonaire. Bonaire wil zich graag ontwikkelen als “Blue Destination”. Dit houdt in dat producten of diensten bij voorkeur een sterke worteling met het eiland hebben, voordelen ook neerslaan bij de lokale bevolking en dat de producten of diensten het liefst ook circulair moeten zijn. Voor meer informatie over Blue Destination wordt u verwezen naar www.bluedestination.com

Ondernemen op Bonaire

Neem direct contact op