Jun 11
Nieuws

Bonaire: the first Blue Destination of the world!

presentation-Bonaire-Blue-Destination-500x334

Op de viering van World Oceans Day is er op Bonaire vandaag een primeur aangekondigd: vanaf 08 juni 2018 staat het eiland officieel bekend als “the first Blue Destination of the world”. Al tientallen jaren leeft het eiland volgens de principes achter deze term, vanaf vandaag leert de wereld Bonaire kennen onder die naam.

Waarom Blue Destination?
Bonaire is onlosmakelijk verbonden met haar natuur, met de omringende zee, met de schone lucht en de verkoelende wind. Haar inwoners maken al sinds mensenheugenis gebruik van de elementen, om in te werken, om van te eten, om zich op voort te bewegen of om te ontspannen. De natuur is belangrijk voor het eiland, dat zie je als je kijkt naar de totale oppervlakte die de bestemming natuur heeft. Bijna 40 jaar geleden is het besluit genomen om van de zee rondom Bonaire een beschermd natuurgebied te maken. Een uniek besluit wat Bonaire het eerste Caribische eiland maakte die zover ging in haar bescherming. Sindsdien zijn er nog op veel meer initiatieven gekomen waar we trots op kunnen zijn, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Bonaire wordt op dit moment al voor zo’n 40% voorzien van duurzaam opgewekte energie. Daarmee hebben we een mooie combinatie vanhet “groene” van de duurzaamheid en het blauwe van de zee en lucht.
Vlieg over het eiland en je ziet meteen waarom we Bonaire de titel van Blue Destination geven; de verschillende blauwe kleuren van de zee steken scherp af tegen het blauw van de heldere lucht. Het water van Lac, de kleuren van de verschillende zoutpannen en Klein Bonaire.

En toch weet de buitenwereld vaak weinig tot niets van Bonaire. Op duikgebied staan we bekend, maar voor veel andere mensen, bedrijven en investeerders is het niet bekend wat we allemaal te bieden hebben. Om ervoor te zorgen dat we de bezoekers, ondernemers en onderzoeksinstellingen aantrekken, die allemaal een toegevoegde waarde hebben voor het eiland en haar bewoners, dien je naar buiten toe een eigen identiteit te hebben. De Blue Destination-formule zal hierbij helpen, door concreet invulling te geven aan wat het eiland is en wil uitstralen.

Met alleen het koppelen van de term “Blue Destination” zijn we er als Bonaire nog niet, er dient meer te gebeuren. De bevolking zal worden geinterviewd om in beeld te krijgen hoe zij tegen het eiland en haar “Blauwe bestemming” aankijken; er zullen vele activiteiten worden georganiseerd die aan zullen haken bij het thema van de Blue Destination, bijvoorbeeld Sharkweek en de ocean cleanup op 09 juni. Als klapper zal er op 10 oktober 2018 een groot evenement worden georganiseerd voor alle bewoners. Dit evenement, aan het begin van de Regatta 2018, zal de start zijn van allerlei evenementen, op scholen en door bedrijven op het eiland.

Dit concept brengt natuur, cultuur en economische ontwikkeling op een duurzame wijze bij elkaar. En dat zal de Bonairiaanse bevolking op verschillend vlakken voordelen gaan bieden. Hoe breder het draagvlak zal zijn, hoe groter de impact het zal hebben op iedereen.