De overheid heeft sociaaleconomische maatregelen genomen voor werknemers en bedrijven. Dit zijn de maatregelen die op dit moment beschikbaar zijn:

Tegemoetkoming EZK

Ondernemers in Caribisch Nederland kunnen (voor de vierde keer) een tegemoetkoming in vaste lasten ontvangen vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De EZK-tegemoetkoming is voor ondernemers die te maken hebben met omzetverlies vanwege de coronacrisis en daardoor hun vaste lasten moeilijker kunnen dragen. De hoogte van de ondersteuning kan variëren tussen de $425 en $400.000 en wordt berekend op basis van omzetcijfers.

Voor deze vierde tegemoetkoming worden de omzetcijfers van de maanden oktober, november en december 2020 vergeleken met de omzetcijfers van dezelfde maanden in 2019. Om in aanmerking te komen, moet het omzetverlies minstens 30% zijn. De vergoedingsfactor is hoger dan in de vorige EZK-regeling; het was van 0,75 en is nu 0,85. Dat betekent dat ondernemers bij gelijke omzetcijfers nu aanspraak kunnen maken op en hoger bedrag aan tegemoetkoming.

Op de website van RCN staat een nieuwe rekenmodule waarmee ondernemers eenvoudig het bedrag kunnen berekenen waar zij mogelijk aanspraak op kunnen maken. Indien het bedrag uitkomt op $6.000 of meer, moet net als bij de tweede en de derde regeling, een verklaring van een onafhankelijke boekhouder of accountant worden toegevoegd om de opgegeven cijfers te bevestigen.

Volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulieren kunnen samen met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs tot en met uiterlijk 30 april 2021 per e-mail worden opgestuurd naar tegemoetkomingEZK@rijksdienstcn.com.

Alle voorwaarden en aanvullende informatie over de EZK-tegemoetkoming kunt u hier terugvinden.

Noodregeling SZW

Sinds 13 maart 2020 is er een tijdelijke noodregeling voor werkgevers, zelfstandig ondernemers en gewezen werknemers. Zij kunnen een tegemoetkoming krijgen in hun loonkosten of inkomen. De regeling wordt per 13 oktober 2020 voor de tweede keer verlengd en is geldig tot en met 12 juli 2021.

Er zijn een paar wijzigingen ten opzichte van de eerste twee fases. Het doel van de regeling blijft het ondersteunen van werk en inkomen, maar het wordt ook belangrijker dat bedrijven en werknemers zich aanpassen aan de veranderende situatie. Voor de zwaarst getroffen ondernemers geldt per 1 maart 2021 een versoepeling. Zij mogen, na schriftelijk akkoord van de RCN-unit SZW, 25 procent van de arbeidsuren van hun werknemers inzetten met behoud van de loonkostensubsidie.

Klik hieronder op de situatie die op u van toepassing is en lees of en hoe u in aanmerking kunt komen.

Ik ben werkgever

Ik ben werknemer

Ik ben zelfstandig ondernemer

Ik heb geen werkgever meer

COVID op Bonaire
Veel gestelde vragen

De website www.bonairecrisis.com heeft een overzicht van vragen voor bedrijven. Dit meest actuele overzicht vindt u hier.

Heeft u als ondernemer vragen of hulp nodig?